Peter Stormare

Stamboom van Peter Stormare

Acteur

ZweedsGeboren Rolf Peter Ingvar Storm

Zweeds acteur

Geboren op 27 augustus 1953 te Kumla, Örebro län , Zweden (70 jaar)

Stamboom

Meld een fout

Via dit invoerscherm kunt u fouten rapporteren of aanvullende informatie betreffende deze stamboom doorsturen : Peter STORMARE (1953)

Meer info

Rolf Peter Ingvar Stormare (spreek uit: storm-arre) (Kumla, 27 augustus 1953) is een Zweeds acteur. Hij is in Hollywood een veelgevraagd acteur voor rollen met een Europees karakter vanwege zijn vloeiende Engels en zijn talent voor het nadoen van accenten.

...   Rolf Peter Ingvar Stormare (spreek uit: storm-arre) (Kumla, 27 augustus 1953) is een Zweeds acteur. Hij is in Hollywood een veelgevraagd acteur voor rollen met een Europees karakter vanwege zijn vloeiende Engels en zijn talent voor het nadoen van accenten.


Biografie
Stormare werd geboren als Peter Storm, maar veranderde die naam omdat er op de acteerschool al een student was die zo heette. Hij stelde voor zich "Retep Mrots" te noemen (zijn naam achteruit gespeld), maar die naam werd niet geaccepteerd. Daarop koos hij voor Peter Stormare.
Stormare woont in de Verenigde Staten en Zweden. Hij is gescheiden van zijn eerste vrouw, actrice Karen Sillas, met wie hij dochter kreeg.
Stormare is ook musicus. Na het horen van Bono van U2 maakte hij zijn eigen album in 2002 met de titel Dallerpölsa och småfåglar.


Carrière
Stormare begon zijn carrière bij het Zweedse Kungliga Dramatiska Teatern, waar hij elf jaar bleef. In 1990 werd hij artistiek regisseur in het Tokyo Globe Theatre waar hij bekend werd om zijn uitvoeringen van verschillende Shakespeare-stukken waaronder Hamlet. Drie jaar later ging hij naar New York en maakte daar deel uit van enkele Engelstalige producties. In Zweden werkte hij met Ingmar Bergman. Ook speelde hij de rol van Carl Hamilton, een Zweedse spion, vergelijkbaar met James Bond.
In de film Fargo (1996) speelde hij de rol van Gaear Grimsrud en hij was ook te zien als "ogendokter" in Minority Report. In 1997 speelde hij Dieter Stark in The Lost World: Jurassic Park. Hij speelde in een aflevering van Seinfeld in 1998 en vertolkte de rol van Uli Kunkel in The Big Lebowski. Bekender werd hij als Lev Andropov in Armageddon (1998) en Alexei in Bad Boys II (2003). Ook speelde hij een rol in Constantine en The Brothers Grimm, beide uit (2005). Hij vertolkte de rol van John Abruzzi in de Amerikaanse televisieserie Prison Break.
Stormare speelde in 2007 onder meer in Premonition. In 2008 had hij onder meer de rol van Dr. Gregor Zelinsky in de videogame Command & Conquer: Red Alert 3 en speelde hij Dr. Gianetti in Insanitarium.
In 2010 speelde Stormare mee in een videoclip van de Zweedse band Sabaton voor het nummer Uprising.
Tevens speelde hij een gastrol in Hawaii Five-0.
In 2019 speelde Stormare mee in de videoclip Steh Auf! van Lindemann.


Filmografie

1990 - Awakenings - Neurochemicus
1992 - Damage - Peter Wetzler
1996 - Fargo - Gaear Grimsrud
1997 - The Lost World: Jurassic Park - Dieter Stark
1998 - Hamilton - Hamilton
1998 - The Big Lebowski - Uli Kunkel / 'Karl Hungus'
1998 - Mercury Rising - Shayer
1998 - Armageddon - Lev Andropov
1999 - 8MM - Dino Velvet
2000 - Dancer in the Dark - Jeff
2000 - Chocolat - Serge Muscat
2000 - The Million Dollar Hotel - Dixie
2002 - Bad Company - Adrik Vas
2002 - Windtalkers - Hjelmstad
2002 - The Tuxedo - Dr. Simms
2002 - Minority Report - Dr. Solomon Eddie
2003 - Bad Boys II - Alexei
2003 - Hitler: The Rise of Evil - Ernst Röhm
2005 - Constantine - Satan
2005 - Quake 4 (computerspel) - soldaat Johann Strauss
2005 - The Brothers Grimm - Cavaldi
2005-2006 - Prison Break (televisieserie) - John Abruzzi
2005 - The Batman vs. Dracula - Dracula
2006 - Nacho Libre - Keizer
2006 - Unknown - Snakeskin Boots
2007 - Anamorph - Blair Collet
2007 - Premonition - Dr. Roth
2007 - Boot Camp - Norman Hail
2008 - Insanitarium - Dr. Gianetti
2008 - Varg - Klemens
2008 - Witless Protection - Arthur Grimsley
2009 - The Killing Room - Dr. Phillips
2009 - Horsemen - David Spitz
2009 - The Imaginarium of Doctor Parnassus - President
2012 - Hansel and Gretel: Witch Hunters - Sheriff Berringer
2011 - False Trail - Torsten
2013 - Pain & Gain - Dr. Bjornson
2014 - The Blacklist (televisieserie) - Milos 'Berlin' Kirchoff
2014 - 22 Jump Street - The Ghost
2014 - Penguins of Madagascar - Corporal (stem)
2015 - Until Dawn (computerspel) - Dr.Hill
2016 - Midnight Sun (televisieserie) - Rutger Burlin
2016 - Swedish Dicks (televisieserie) - Ingmar Andersson
2017 - American Gods (televisieserie) - Czernobog
2017 - John Wick: Chapter 2 - Abram Tarasov


Discografie
2002 - Dallerpölsa och småfåglar
2004 - Swänska hwisor vol 1



Biografie van Wikipedia ( zie origineel ) gelicentieerd onder CC BY-SA 3.0

 

Geografische oorsprong

De onderstaande kaart toont de plaatsen van herkomst van de voorouders van de beroemdheid.

Bezig met opladen... Een fout deed zich voor bij het opladen van de kaart.