Ann-Margret

Stamboom van Ann-Margret

Acteur, Zanger & Muzikant, Danssport

AmérikaanGeboren Ann-Margret Olsson

Amerikaans actrice, zangeres en danseres

Geboren op 28 april 1941 te Stockholm , Zweden (83 jaar)

Stamboom

Meld een fout

Via dit invoerscherm kunt u fouten rapporteren of aanvullende informatie betreffende deze stamboom doorsturen : ANN-MARGRET (1941)

Meer info

Ann-Margret (Valsjöbyn (Krokom), 28 april 1941) is een Amerikaans actrice, zangeres en danseres, afkomstig uit Zweden.

...   Ann-Margret (Valsjöbyn (Krokom), 28 april 1941) is een Amerikaans actrice, zangeres en danseres, afkomstig uit Zweden.


Biografie
Ann-Margret werd als Ann-Margret Olsson geboren in Zweden, als dochter van Gustav Olsson en Anna Aronsson. Ze verhuisde met haar familie naar de Verenigde Staten toen ze nog een kind was. Daar groeide ze op in Wilmette en werd in 1949 tot Amerikaanse genaturaliseerd.
Ann-Margret werd ontdekt door George Burns toen ze zong in een nachtclub. Ze kreeg in 1961 een contract bij RCA, maar dat werd geen succes. De studio wilde haar laten doorbreken als de vrouwelijke Elvis Presley en liet haar daarom de single Heartbreak Hotel zingen. Ze kreeg een kleine hit, I Just Don't Understand. Na het enige succesvolle album The Beauty and the Beard te hebben uitgebracht in 1964, werd haar contract bij RCA in 1966 beëindigd.
Ann-Margret kreeg haar doorbraak in haar filmcarrière in 1961, toen ze naast Bette Davis, Glenn Ford en Hope Lange te zien was in Frank Capra's Pocketful of Miracles. Hierna volgde een bijrol in de remake van de musical State Fair in 1962.
In 1963 werd Ann-Margret een grote ster, toen ze Kim McAfee speelde, een van de hoofdpersonages in Bye Bye Birdie (een film die gebaseerd is op de Elvis-gekte in die tijd). Ze werd alleen nog maar bekender toen ze tijdens het filmen van haar volgende film, Viva Las Vegas, een affaire kreeg met collega Elvis Presley, die toentertijd een relatie had met Priscilla Presley. De affaire kreeg veel aandacht in de media. Ondanks het feit dat Presley de affaire beëindigde, bleven de twee goede vrienden tot Presleys dood.
In 1963 verleende ze haar stem als "Ann-Margrock" aan een aflevering van The Flintstones. Tientallen jaren later zong ze de titelsong voor The Flintstones in Viva Rock Vegas.
Daarnaast was Ann-Margret in 1966 naast Dean Martin te zien in Murderer's Row. Niet veel later, in maart dat jaar, besloot ze mee te gaan als entertainer met de USO-tour om het leger in Vietnam te vermaken.
In 1971 veranderde ze haar getypecaste personage als een stoeipoes in musicals naar een serieuze vrouw in Carnal Knowledge. Hiervoor kreeg ze een nominatie voor Academy Award voor beste vrouwelijke bijrol. Het volgende jaar, toen ze optrad in Lake Tahoe, viel ze ongeveer 6,5 meter van het podium af. Ze hield er verwondingen aan over en kon enkele maanden niet meer werken.
Ann-Margret heeft in haar carrière veel dramatische rollen gespeeld. Voor al die rollen kreeg ze goede kritieken. Zo kreeg ze voor haar rol in Tommy (1975) een Oscarnominatie voor beste actrice. Daarnaast won ze 5 Golden Globe Awards in haar carrière en werd ze er voor 10 genomineerd.
Ann-Margret had ook een carrière in de televisie. Zo kreeg ze in 1968 bij NBC haar eigen show, genaamd The Ann-Margret Show. Verder was ze in de jaren 90 in een reeks televisiefilms te zien.
In 1994 bracht Ann-Margret haar autobiografie uit. Hierin beschrijft ze onder andere haar huwelijk, met Roger Smith, met wie ze sinds 1967 getrouwd was. Smith, een bekende acteur, leed aan myasthenia gravis, waarvoor Ann-Margret hem verzorgde. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in 2017.
Ann-Margret heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame. Rose McGowan speelde haar in de televisiefilm Elvis (2005).


Filmografie


Film
1961: Pocketful of Miracles - Louise
1962: State Fair - Emily Porter
1963: Bye Bye Birdie - Kim McAfee
1964: Viva Las Vegas - Rusty Martin
1964: Kitten with a Whip - Jody Dvorak
1964: The Pleasure Seekers - Fran Hobson
1965: Bus Riley's Back in Town - Laurel
1965: Once a Thief - Kristine Pedak
1965: The Cincinnati Kid - Melba
1966: Made in Paris - Maggie Scott
1966: Stagecoach - Dallas
1966: The Swinger - Kelly Olsson
1966: Murderers' Row - Suzie
1967: The Tiger and the Pussycat - Carolina
1968: Il Profeta - Maggie
1968: Criminal Affair - Leticia
1969: Rebus - Singer
1970: R.P.M. - Rhoda
1970: C.C. and Company - Ann McCalley
1971: Carnal Knowledge - Bobbie
1972: The Outside Man - Nancy Robson
1973: The Train Robbers - Mrs. Lowe
1975: Tommy - Nora Walker Hobbs
1976: The Twist - Charlie Minerva
1977: Joseph Andrews - Lady Booby
1977: The Last Remake of Beau Geste - Flavia Geste
1978: The Cheap Detective - Jezebel Dezire
1978: Magic - Peggy Ann Snow
1979: The Villain - Charming Jones
1980: Middle Age Crazy - Sue Ann Burnett
1982: The Return of the Soldier - Jenny Baldry
1982: I Ought to Be in Pictures - Steffy Blondell
1982: Lookin' to Get Out - Patti Warner
1985: Twice in a Lifetime - Audrey Minelli
1986: 52 Pick-Up - Barbara Mitchell
1988: A Tiger's Tale - Rose Butts
1988: A New Life - Jackie Jardino
1992: Newsies - Medda Larkson
1993: Grumpy Old Men - Ariel Truax
1995: Grumpier Old Men - Ariel Gustafson
1999: Any Given Sunday - Margaret Pagniacci
2000: The Last Producer - Mira Wexler
2002: Interstate 60: Episodes of the Road - Mrs. James
2004: Taxi - Washburn's moeder
2005: Mem-o-re - Carol Hargrave
2006: The Break-Up - Wendy Meyers
2006: The Santa Clause 3: The Escape Clause - Sylvia Newman
2008: The Loss of a Teardrop Diamond - Cornelia


Televisie
1971: Dames at Sea - Ruby
1983: Who Will Love My Children? - Lucile Fray
1984: A Streetcar Named Desire - Blanche DuBois
1987: The Two Mrs. Grenvilles - Ann Arden Grenville
1991: Our Sons - Luanne Barnes
1993: Queen - Sally Jackson
1994: Nobody's Children - Carol Stevens
1994: Scarlett - Belle Watling
1994: Following Her Heart - Lena
1996: Seduced by Madness: The Diane Borchardt Story - Diane Kay Borchardt
1996: Blue Rodeo - Maggie Yearwood
1998: Four Corners - Amanda "Maggie" Wyatt
1998: Life of the Party: The Pamela Harriman Story - Pamela Harriman
1999: Happy Face Murders - Lorraine Petrovich
2000: Perfect Murder, Perfect Town: JonBenét and the City of Boulder - Nedra Paugh
2000: The 10th Kingdom - Koningin Cinderella
2001: Blonde - Della Monroe
2001: A Woman's a Helluva Thing - Claire
2004: A Place Called Home - Tula Jeeters


Memoires
My Story (1994, G.P. Putnam's Sons) - met Todd Gold.



Biografie van Wikipedia ( zie origineel ) gelicentieerd onder CC BY-SA 3.0

 

Geografische oorsprong

De onderstaande kaart toont de plaatsen van herkomst van de voorouders van de beroemdheid.

Bezig met opladen... Een fout deed zich voor bij het opladen van de kaart.