Olivia Newton-John

Stamboom van Olivia Newton-John

Acteur, Zanger & Muzikant, Industriëlen, Zakenmensen

EngelsenGeboren Olivia Newton-John

Britse, Australische zangeres en actrice

Geboren op 26 september 1948 te Cambridge, England , Verenigd Koninkrijk

Overleden op 8 augustus 2022 te Santa Ynez Valley, California , Verenigde Staten

Stamboom

Meld een fout

Via dit invoerscherm kunt u fouten rapporteren of aanvullende informatie betreffende deze stamboom doorsturen : Olivia NEWTON-JOHN (1948)

Meer info

Dame Olivia Newton-John (Cambridge, 26 september 1948 – Santa Barbara (Californië), 8 augustus 2022) was een Brits-Australische zangeres en actrice.

...   Dame Olivia Newton-John (Cambridge, 26 september 1948 – Santa Barbara (Californië), 8 augustus 2022) was een Brits-Australische zangeres en actrice.


Biografie
Ze werd geboren in de Britse stad Cambridge, maar verhuisde met haar familie naar Australië toen ze vijf was. Haar ouders waren Brinley Newton-John en Irene Born.
In de jaren 60 keerde Newton-John terug naar het Verenigd Koninkrijk. In 1970, op 21-jarige leeftijd, begon ze haar muzikale carrière in de groep Toomorrow, afgeleid van haar tweede film Toomorrow. Hoewel deze groep geen commercieel succes werd, slaagde Newton-John er snel in een solocarrière te beginnen. Ze scoorde haar eerste hit in 1971 met Bob Dylans compositie If not for you. Ze had een relatie met Bruce Welch, gitarist van The Shadows, en trad op in de wekelijkse show van Cliff Richard.
Newton-John kwam in 1974 met Long live love uit voor het Verenigd Koninkrijk op het 19e Eurovisiesongfestival en eindigde met 14 punten op de vierde plaats. De single haalde de elfde plaats in de Britse hitlijst. In 1974 was ze een van de populairste zangeressen van het Verenigd Koninkrijk.
Korte tijd later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Ook daar kreeg ze een succesvolle zangcarrière. Ze scoorde er vijf nummer-1 hits en won vier Grammy Awards.
Als actrice kreeg Newton-John grote bekendheid in de film Grease (1978), waarin ze de hoofdrol vervulde naast John Travolta. Latere films hadden minder succes. Wel scoorde ze in Nederland nog een nummer 1-hit met Xanadu; de titelsong van de gelijknamige film uit 1980, waarin ze samen met onder anderen Gene Kelly en Michael Beck speelde. Ook de langspeelplaat van de soundtrack haalde de eerste plaats.


Privéleven
Newton-John is tussen 1984 en 1995 getrouwd geweest met Matt Lattanzi. De actrice Chloe Rose Lattanzi (1986) is een dochter uit dit huwelijk. Van 1996-2004 had Newton-John een relatie met cameraman Patrick McDermott, die in 2005 verdween tijdens een vistrip. Sinds 2008 was ze getrouwd met zakenman John Easterling.
In 1992 kreeg Newton-John borstkanker, waarvan ze in eerste instantie genas, maar in 2013 kwam de ziekte terug en wederom genas zij. In 2017 kwam de ziekte voor de derde keer terug met uitzaaiingen naar de lage rug.
In de strijd tegen kanker stichtte Newton-John het Cancer Wellness & Research Centre in Melbourne (Australië), waar ze een deel van haar jeugd opgroeide. In het centrum worden niet alleen de kanker behandeld en nieuwe therapieën uitgeprobeerd, maar is er ook oog voor het welzijn van de patiënten met een wellnessprogramma.
In 2019 werd Newton-John door koningin Elizabeth geridderd, onder meer voor haar bijdrage aan kankeronderzoek. Sindsdien mocht ze zich Dame noemen. In 2022 overleed ze aan de gevolgen van borstkanker; ze werd 73 jaar oud.


Wetenswaardigheden
Newton-John werd eerder benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk (1979) en in de Orde van Australië (2006).
Ze is een kleindochter van Max Born (1882-1970), winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1954.


Filmografie
1965: Funny Things Happen Down Under
1970: Toomorrow
1978: Grease
1980: Xanadu
1983: Two of a Kind
1990: A Mom for Christmas
1994: A Christmas Romance
1996: Its My Party
2000: Sordid Lives
2001: The Wild Girls
2010: Score: A Hockey Musical
2010: Glee: Bad reputation episode
2011: A Few Best Men
2017: Sharknado 5


Discografie


Albums


Singles


NPO Radio 2 Top 2000


Dvd's


Externe link
(en) Website van Olivia Newton-John



Biografie van Wikipedia ( zie origineel ) gelicentieerd onder CC BY-SA 3.0

 

Geografische oorsprong

De onderstaande kaart toont de plaatsen van herkomst van de voorouders van de beroemdheid.

Bezig met opladen... Een fout deed zich voor bij het opladen van de kaart.