Patrick MacNee

Stamboom van Patrick MacNee

Acteur

EngelsenGeboren Daniel Patrick MacNee

Britse acteur

Geboren op 6 februari 1922 te Paddington, London, England , Verenigd Koninkrijk

Overleden op 25 juni 2015 te Rancho Mirage, California , Verenigde Staten

Stamboom

Meld een fout

Via dit invoerscherm kunt u fouten rapporteren of aanvullende informatie betreffende deze stamboom doorsturen : Patrick MACNEE (1922)

Meer info

Patrick Macnee (Paddington, Londen, 6 februari 1922 – Rancho Mirage, 25 juni 2015) was een Britse acteur die vooral bekend werd door zijn rol van John Steed in de Britse televisieserie The Avengers (De Wrekers). Sinds 1959 had hij de Amerikaanse nationaliteit.

...   Patrick Macnee (Paddington, Londen, 6 februari 1922 – Rancho Mirage, 25 juni 2015) was een Britse acteur die vooral bekend werd door zijn rol van John Steed in de Britse televisieserie The Avengers (De Wrekers). Sinds 1959 had hij de Amerikaanse nationaliteit.


Levensloop
Macnee groeide op bij zijn lesbische moeder en haar levensgezellin, nadat zijn ouders waren gescheiden en zijn vader (een alcoholistische paardentrainer en voormalig legerofficier in de Eerste Wereldoorlog) in 1929 naar Brits-Indië was vertrokken. Hij volgde onderwijs aan onder meer Eton College in Windsor (vanaf zijn twaalfde), waar hij in 1936 fungeerde als erewacht bij de begrafenis van koning George V op Windsor Castle. Hij werd later van Eton College gestuurd omdat hij actief was als bookmaker en zich inliet met pornografie.
In 1942 meldde hij zich bij de Royal Navy en het jaar erop werkte hij als navigatieofficier op een motortorpedoboot op Het Kanaal en de Noordzee. Vlak voor de invasie in Normandië in de zomer van 1944 werd hij benoemd tot eerste luitenant op motortorpedoboot 434 en bereidde hij zich voor op de invasie, maar op D-day zelf lag hij met bronchitis in het ziekenhuis. Zijn boot werd bij de invasie tot zinken gebracht.
Na de Tweede Wereldoorlog speelde hij bijrollen in verschillende films, waaronder Hamlet van Laurence Olivier (1948) en Les Girls, met in de hoofdrol Gene Kelly, uit 1957. Daarnaast speelde hij in de jaren vijftig tientallen kleine rollen in Amerikaanse en Canadese televisie- en theaterproducties.
Zijn grote doorbraak kwam in 1961, toen hij de rol van John Steed op zich nam in de Britse televisieserie The Avengers (De Wrekers), een rol die hij tot 1977 zou blijven spelen, met als zijn tegenspeelsters achtereenvolgens Honor Blackman (van 1962 tot 1964), Diana Rigg (1965-1968) in de rol van geheim agente Emma Peel en Linda Thorson (1968-1969) als Tara King. In 1976 en 1977 speelde Macnee nogmaals John Steed in de 26 afleveringen van de Brits-Frans-Canadese vervolgserie The New Avengers (in Nederland uitgezonden onder de noemer Terugkeer van de Wrekers), met als nieuwe partners Gareth Hunt (als Mike Gambit) en Joanna Lumley (als Purdey).
Macnee had twee kinderen uit zijn eerste huwelijk en woonde in Zuid-Californië. Hij woonde daar samen met zijn derde echtgenote tot haar overlijden in 2007. Sinds 1959 was hij Amerikaans staatsburger.
Hij overleed op 25 juni 2015 op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rancho Mirage.


Filmografie (selectie)
The Fatal Night (1948) - Tony
All Over the Town (1949) - Mr. Vince
The Girl Is Mine (1950) - Hugh Hurcombe
Dick Barton at Bay (1950) - Phillips
De onvindbare Pimpernel (1950) - Hon. John Bristow
Scrooge (1951) - Jacob Marley
The Battle of the River Plate (1956) - Lieutenant Commander Medley R.N.
Les Girls (1957) - Sir Percy
Incense for the Damned (1970) - Derek Longbow
King Solomon's Treasure (1979) - Captain Good R.N.
The Sea Wolves (1980) - Major Crossley
The Howling (1981) - Dr. George Waggner
The Hot Touch (1981) - Vincent Reyblack
Young Doctors in Love (1982) - Jacobs
Sweet 16 (1983) - Dr. John Morgan
The Creature Wasn't Nice (1983) - Dr. Stark
This Is Spinal Tap (1984) - Sir Denis Eton-Hogg
A View to a Kill (1985) - Sir Godfrey Tibbett
Shadey (1985) - Sir Cyril Landau
Waxwork (1988) - Sir Wilfred
Transformations (1988) - Father Christopher
Chill Factor (1989) - Carl Lawton
Lobster Man from Mars (1989) - Professor Plocostomos
Masque of the Red Death (1989) - Machiavel
Eye of the Widow (1991) - Andrew Marcus
Waxwork II: Lost in Time (1992) - Sir Wilfred
The Low Budget Time Machine (2003) - Dr. Ballard


Televisie
Macnee werkte mee aan tientallen tv-films en een nog groter aantal televisieseries. Zo verscheen hij in meerdere afleveringen van onder meer:

Night Man (6 afl., 1997-1998) - Dr. Walton
Thunder in Paradise (22 afl., 1994) - Edward Whitaker
Super Force (48 afl., 1990-1992) - E.B. Hungerford
P.S.I. Luv U (5 afl., 1991) - Uncle Ray Bailey
Empire (6 afl., 1984) - Calvin Cromwell
Gavilan (7 afl., 1982-1983) - Milo Bentley
Battlestar Galactica (1978-1979) - voice-over en Count Iblis
The New Avengers (26 afl., 1976-1977) - John Steed
Columbo (Seizoen 4, afl. 4: "Troubled Waters", 1974) - Captain Gibbon (Captain of the cruise ship)
The Avengers (161 afl., 1961-1969) - John Steed
General Motors Presents (27 afl., 1953-1960) - meerdere rollen
On Camera (8 afl., 1955-1958) - meerdere rollen
Tales of Adventure (12 afl., 1952-1953) - Roger Sudden
Hij is bovendien te zien in twee muziekvideoclips:

Don't Get Me Wrong van The Pretenders (1986)
Don't Look Back in Anger van Oasis (1996)


Literatuur
Patrick Macnee & Marie Cameron, Blind in One Ear: The Avenger Returns (1988), autobiografisch
Patrick Macnee & Dave Rogers, The Avengers: The Inside Story (2008), autobiografisch


Externe links
www.patrickmacnee.com
(en) Patrick Macnee in de Internet Movie Database



Biografie van Wikipedia ( zie origineel ) gelicentieerd onder CC BY-SA 3.0

 

Geografische oorsprong

De onderstaande kaart toont de plaatsen van herkomst van de voorouders van de beroemdheid.

Bezig met opladen... Een fout deed zich voor bij het opladen van de kaart.