Jaap MAARLEVELD

Stamboom van Jaap MAARLEVELD

Acteur

NederlandsGeboren Jakob Johan MAARLEVELD

Nederlands acteur

Geboren op 11 maart 1924 te Vlaardingen , Nederland

Overleden op 28 september 2021 te Amsterdam , Nederland

Stamboom

Meld een fout

Via dit invoerscherm kunt u fouten rapporteren of aanvullende informatie betreffende deze stamboom doorsturen : Jaap MAARLEVELD (1924)

Meer info

Jakob Johan (Jaap) Maarleveld (Vlaardingen, 11 maart 1924 – Amsterdam, 28 september 2021) was een Nederlands acteur, bekend van onder meer zijn hoofdrol in de kinderserie Okkie Trooy uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ook verleende hij zijn stem aan verschillende hoorspelen. Hij was gehuwd met de actrice Manon Alving.

...   Jakob Johan (Jaap) Maarleveld (Vlaardingen, 11 maart 1924 – Amsterdam, 28 september 2021) was een Nederlands acteur, bekend van onder meer zijn hoofdrol in de kinderserie Okkie Trooy uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ook verleende hij zijn stem aan verschillende hoorspelen. Hij was gehuwd met de actrice Manon Alving.


Biografie
Zijn carrière begon in 1962 met een rol in De avonturen van Okkie Trooy, een Nederlandse kinderserie van de AVRO, waarin hij de uitvinder Okkie Trooy speelde. Louis Bongers was hierin te zien als zijn assistent Nono. Daarna had hij een kleine rol als Karel van Gelre in Het gestolen kasteel, de eerste aflevering van de populaire televisieserie Floris.
Ook was hij te horen in verschillende hoorspelen. Zo vertaalde en bewerkte hij het hoorspel Der Tod des Junggesellen (1908) van Arthur Schnitzler tot Dood van een vrijgezel waarin hij de vrijgezel speelde.
Begin jaren zeventig was hij artistiek leider van de in Drachten gevestigde Toneelgroep Noorder Compagnie.
Tot de jaren negentig bleef het rustig, totdat hij rollen kreeg aangeboden in onder andere De bunker (1992) en Kruimeltje (1999). Verder had hij enkele gastrollen in de televisieserie Baantjer. Sindsdien was hij - vooral vanwege zijn hoge leeftijd - hoofdzakelijk te zien in gast- of kleinere rollen.
Maarleveld overleed op 97-jarige leeftijd.


Filmografie
1962 - Okkie Trooy - Okkie Trooy
1962 - De proemel (Kinderserie) - de Proemel (een zeemeerman)
1968 - Floris - Karel van Gelre (Afl. 1 Het gestolen kasteel)
1992 - De bunker - Van der Stam
1993 - Het oude noorden - Dokter Klein
1994/1996 - Toen was geluk heel gewoon - Simon de Wit/Pa van Vliet
1997 - Het Zonnetje in Huis - Meneer Huydecooper (Gastrol)
1998 - Baantjer: De Cock en de moord in de politiek - Berend Zoomers
1999 - Kruimeltje - Oude buurman
2002 - Baantjer: De Cock en de moordfilm deel 1 en 2 - Max de Vries
2003 - Sloophamer - Jaap van den Berg
2007 - Spoorloos verdwenen: De verdwenen stiefmoeder - Samuel Cohen
2009 - De Co-assistent: Meneer Poelstra (Afl. Een oude vriendin)
2010 - SpangaS - Meneer van Dam
2012 - Van God Los - De Heer van Klaveren (Afl. 3 Bitch Fight)
2013 - One Night Stand (serie) - De veilingmeester (Afl. Verzet)
2013 - Nooit te oud - Anton Brouwer
2016 - Brasserie Valentijn - Meneer Hendriks
2016 - Familie Kruys - Frits
2017 - B.A.B.S. - Meneer de Wit
2019 - De regels van Floor - eng mannetje
2019 - Random Shit - buurman


Hoorspelen
1985 - Dood van een vrijgezel - Vrijgezel
1985 - Het tuinfeest - Pope
1986 - De moord op de antiquair - Antiquair


Externe link
(en) Jaap Maarleveld in de Internet Movie Database
Jaap Maarleveld in de Theater Encyclopedie



Biografie van Wikipedia ( zie origineel ) gelicentieerd onder CC BY-SA 3.0


 

Geografische oorsprong

De onderstaande kaart toont de plaatsen van herkomst van de voorouders van de beroemdheid.

Bezig met opladen... Een fout deed zich voor bij het opladen van de kaart.