Toby Keith

Stamboom van Toby Keith

Acteur, Zanger & Muzikant, Uitgevers

AmérikaanGeboren Toby Keith Covel

Amerikaanse muzikant

Geboren op 8 juli 1961 te Clinton, Oklahoma , Verenigde Staten

Overleden op 5 februari 2024 te Oklahoma , Verenigde Staten

Stamboom

Meld een fout

Via dit invoerscherm kunt u fouten rapporteren of aanvullende informatie betreffende deze stamboom doorsturen : Toby KEITH (1961)

Meer info

Toby Keith Covel (Clinton (Oklahoma), 8 juli 1961 – 5 februari 2024) was een Amerikaanse countryzanger en acteur.

...   Toby Keith Covel (Clinton (Oklahoma), 8 juli 1961 – 5 februari 2024) was een Amerikaanse countryzanger en acteur.


Voorgeschiedenis
Toby Keith kwam voor de eerste keer met muziek in aanraking in het restaurant van zijn grootmoeder, waar af en toe countrybands optraden. Zijn eerste belangstelling ging echter uit naar American football en rodeo's. Na afsluiting van zijn schooltijd ging hij werken in de olie-industrie. In zijn vrije tijd speelde hij football en hield hij zich bezig met countrymuziek. Hij formeerde de band Easy Money Band, die ging optreden in het plaatselijke clubcircuit.
Na enkele jaren verloor hij zijn baan en probeerde hij aanvankelijk geld te verdienen met football. In 1984 besloot hij om zich volledig op de muziek te concentreren. Bij een klein label bracht hij enkele platen uit en speelde hij demotapes in. Producent Harold Shedd werd opmerkzaam en contracteerde hem voor Mercury Records.


Carrière
Zijn debuutalbum Toby Keith verscheen in 1993 en er werden meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. De single Should've Been a Cowboy van dit album werd een nummer 1-hit in de countryhitlijst, verdere songs haalden de top 10. Samen met zijn producent wisselde hij naar Polydor Records, waar hij in 1994 het album Boomtown inspeelde, dat net zo succesvol was als zijn voorganger. In 1996 keerde hij terug bij Mercury Records en had daar een verdere nummer 1-hit met Me Too.
Een jaar later wisselde hij van producent. Onder James Stroud ging zijn successerie verder. Eind 1999 werd het album How Do You Like Me Now? uitgebracht. De gelijknamige single was de vierde nummer 1-hit en bezette vier weken lang de toppositie. De Academy of Country Music koos How Do You Like Me Now? tot album van het jaar en kenmerkte hem als beste zanger.
Met Pull My Chain bereikte hij in 2001 voor de eerste keer ook de toppositie van de country-albumhitlijst. Het album bracht drie nummer 1-singles voort, van 2000 tot 2002 kwamen zeven singles op rij op de toppositie van de countryhitlijst.
In 2002 bracht hij het album Unleashed uit, dat met Courtesy of the Red, White and Blue (The Angry American) een song bevatte over de terreuraanslagen van 11 september 2001. Critici verweten Keith, daarmee de Afgaanse oorlog te vieren en de grens tussen vaderlandsliefde en hoera-patriottisme te hebben overschreden.
Aangewakkerd werd de onvrede over de song door een citaat in de tv-show op Onafhankelijkheidsdag door de zender ABC, waarbij deze onuitvoerbare vorderingen van Keith aangaf. Van de andere kant werd Keith vaak bekritiseerd. Zangeres Natalie Maines van de Dixie Chicks droeg bijvoorbeeld naar aanleiding van een tv-show een shirt met het opschrift F.U.T.K. (Fuck You, Toby Keith). Dit was een reactie daarop, dat Toby Keith een gemanipuleerde foto had gebruikt als achtergrondmotief tijdens een concert, dat Maines en Saddam Hoessein samen toonde. Uiteraard werd het album ook zijn tot dusver grootste succes en Keith leidde daarmee voor de eerste keer in de countryhitlijst en de Billboard 200-verkoophitlijst.
Ondanks zijn steun aan de oorlogsrichtlijnen van president George W. Bush had Keith zich lang als democraat gekwalificeerd. Hetzelfde album bevat ook het duet Beer for My Horses met de als linksliberaal tellende Willie Nelson, dat als zijn meest succesvolle single zes weken lang de nummer 1-positie bezette van de countryhitlijst en de 22e plaats van de pophitlijst. Van het album werden meer dan vier miljoen exemplaren verkocht, goed voor viervoudig platina.
Een bijzondere handeling van Keith was de steun aan de Amerikaanse soldaten en hij trad ook elk jaar op voor de troepen in het buitenland. Het opvolgende album Shock'n Y'All bevat met American Soldier een speciaal voor de soldaten opgedragen song. Shock'n Y'All is een insinuatie op Shock an Awe. Samen met Courtesy of the Red, White and Blue (The Angry American) vormde het vervolgens de afsluiting bij zijn concerten.
De single werd, net als de beide andere singles I Love This Bar en Whiskey Girl uit het album, onderscheiden met goud. Het album kon de nummer 1-klasseringen van de voorgangers in de country- en de pophitlijsten herhalen. Het album scoorde hoge verkoopcijfers en werd ook onderscheiden met viervoudig platina. In hetzelfde jaar werd hij door de Academy of Country Music gekozen tot entertainer van het jaar.
Na het album Honkytonk University (2005), een verdere countryhitlijst-koploper, eindigde de sinds 1999 durende samenwerking met DreamWorks. Daarop richtte Keith zijn eigen label Show Dog Nashville, waarbij het volgende album White Trash with Money werd uitgebracht. Nadat Keith vanaf 2003 al drie keer was opgetreden in tv-series, draaide hij in 2006 de speelfilm Broken Bridges, waarin hij de hoofdrol speelt van de countrymuzikant Bo Price.
In het opvolgende jaar verscheen met Big Dog Daddy zijn eerste zelf geproduceerde album. Voor de derde keer voerde hij daarmee zowel de countryhitlijst alsook de Billboard 200 aan. Na That Don't Make Me a Bad Guy (2008) verscheen in 2009 het album American Ride. Met de gelijknamige single stond hij voor de 18e keer op de toppositie van de country-singlehitlijst. In totaal heeft Keith meer dan 30 miljoen albums verkocht.
In oktober 2009 werd hij door de Nashville Songwriters Association International als songwriter/Artist of the Decade onderscheiden. Een maand later ging hij voor de eerste keer ook op een tournee door Europa, waar hij vooral optrad in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Europa. Zijn vermogen wordt geschat op 320 miljoen dollar.
Keith werd gediagnosticeerd met maagkanker in 2022 en overleed hieraan op 5 februari 2024. Hij werd 62 jaar oud.


Onderscheidingen
2000: Album of the Year (How Do You Like Me Now?!) - ACM
2000: Top Male Vocalist - ACM
2001: Male Vocalist of the Year - CMA
2002: Entertainer of the Year - ACM
2002: Country Singles Artist of the Year - Billboard
2003: Album of the Year (Shock'n Y' All) - ACM
2003: Entertainer of the Year - ACM
2003: Top Male Vocalist - ACM
2003: Video of the Year (Beer for My Horses) - ACM
2009: Songwriter/Artist of the Decade - NSAI


Discografie


Singles
1993: Should've Been a Cowboy
1993: He Ain't Worth Missing
1993: A Little Less Talk and a Lot More Action
1994: Wish I Didn't Know Now
1994: Who's That Man
1994: Upstairs Downtown
1995: You Ain't Much Fun
1995: Big Ol' Truck
1995: Santa I'm Right Here
1996: Does That Blue Moon Ever Shine on You
1996: A Woman's Touch
1996: Me Too
1997: We Were in Love
1997: I'm so Happy I Can't Stop Crying (met Sting)
1998: She Ran Away with a Rodeo Clown
1998: Dream Walkin'
1998: Getcha Some
1999: If a Man Answers
1999: When Love Fades
1999: How Do You Like Me Now?
2000: Country Comes to Town
2000: Old Toy Trains
2000: You Shouldn't Kiss Me Like This
2001: I'm Just Talkin' About Tonight
2001: I Wanna Talk About Me
2001: My List
2002: Courtesy of the Red, White and Blue (The Angry American)
2002: Beer for My Horses (met Willie Nelson)
2002: Who's Your Daddy?
2003: Rock You Baby
2003: I Love This Bar
2003: American Soldier
2004: Whiskey Girl
2004: Stays in Mexico
2004: Mockingbird (met Krystal1))
2005: Honkytonk U
2005: As Good as I Once Was
2005: Big Blue Note
2006: Get Drunk and Be Somebody
2006: A Little Too Late
2006: Crash Here Tonight
2007: High Maintenance Woman
2007: Love Me If You Can
2007: Get My Drink On
2007: Rockin' Around the Christmas Tree
2007: Winter Wonderland
2007: Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow
2008: Little Drummer Boy
2008: She's a Hottie
2008: She Never Cried in Front of Me
2008: God Love Her
2008: That Don't Make Me a Bad Guy
2009: Lost You Anyway
2009: American Ride
2009: Cryin' for Me (Wayman's Song)
2009: Every Dog Has Its Day
2010: Trailerhood
2010: Bullets in the Gun
2011: Somewhere Else
2011: Made in America
2011: Red Solo Cup
2012: Beers Ago


Albums
Mercury Records

1993: Toby Keith
1997: Dream Walkin'
Polydor Records

1995: Boomtown
1997: Christmas to Christmas
A&M Records

1996: Blue Moon
Polygram

1998: Greatest Hits Volume 1
Dreamworks

1999: How Do You Like Me Now?
2001: Pull My Chain
2002: Unleashed
2003: Shock'n Y'All
2004: Greatest Hits Volume 2
2005: Honkytonk University
Mercury Nashville

2003: 20th Century Masters – The Best of Toby Keith
Show Dog Nashville/Universal Records

2006: White Trash with Money
2007: Big Dog Daddy
2007: A Classic Christmas
2008: 35 Biggest Hits
2008: That Don't Make Me a Bad Guy
2009: American Ride
2010: Bullets in the Gun
2011: Clancy's Tavern
2012: Hope on the Rocks
2013: Drinks After Work
2015: 35 Mph Town
2017: The Bus Songs


Filmografie
2000: The Dukes of Hazzard: Hazzard in Hollywood! (als zichzelf)
2006: Broken Bridges
2008: Beer for My Horses



Biografie van Wikipedia ( zie origineel ) gelicentieerd onder CC BY-SA 3.0

 

Geografische oorsprong

De onderstaande kaart toont de plaatsen van herkomst van de voorouders van de beroemdheid.

Bezig met opladen... Een fout deed zich voor bij het opladen van de kaart.