Dido

Stamboom van Dido

Zanger & Muzikant

EngelsenGeboren Florian Cloud de Bounevialle O'Malley Armstrong

Britse zangeres

Geboren op 25 december 1971 te Kensington, London, England , Verenigd Koninkrijk (52 jaar)

Stamboom

Meld een fout

Via dit invoerscherm kunt u fouten rapporteren of aanvullende informatie betreffende deze stamboom doorsturen : DIDO (1971)

Meer info

Dido Florian Cloud De Bounevialle O'Malley Armstrong (Kensington (Londen), 25 december 1971) is een Britse zangeres met tevens de Ierse nationaliteit. Ze staat bekend onder haar artiestennaam Dido.

...   Dido Florian Cloud De Bounevialle O'Malley Armstrong (Kensington (Londen), 25 december 1971) is een Britse zangeres met tevens de Ierse nationaliteit. Ze staat bekend onder haar artiestennaam Dido.


Biografie
Dido werd geboren als dochter van een Ierse vader en Engelse moeder van Franse afkomst. Dido begon toen ze vijf jaar was met het bespelen van blokfluit op school. Een jaar later werd ze toegelaten tot de Guildhall School of Music in Londen. Toen ze tien was, speelde ze naast blokfluit ook piano en viool. Tijdens haar tienerjaren draaide ze de platen van haar broer en toerde ze door het Verenigd Koninkrijk met haar klassiekemuziek-gezelschap.
Op haar zestiende raakte ze in de ban van Ella Fitzgerald. Ze begon in verschillende bands in en rondom Londen te zingen, hoewel haar broer Rollo (dj en producer bij de succesvolle groep Faithless) haar adviseerde haar baan niet op te geven. Ze was onder andere te horen op het debuutalbum van Faithless uit 1995. De volgende twee jaar toerde Dido met Faithless en elke keer wanneer ze terug in Londen was, nam ze ook demo's van haar eigen liedjes op.
Zo begon de opname van haar debuutalbum No angel. De combinatie van Dido's liefde voor warme akoestische klanken en haar broers fascinatie voor beats en alles wat elektronisch is, maakt het album zowel nieuw als klassiek tegelijk. De grote doorbraak bereikte ze toen Eminem een gedeelte van haar nummer Thank you gebruikte voor zijn hit Stan. Hierna bereikten ook enkele singles van No angel de hitparades. Haar nummer Here with me werd gebruikt als themamuziek voor de televisieserie Roswell.
In 2003 kwam Dido terug met haar album Life for rent. Dit album werd nog succesvoller dan het vorige en ging wereldwijd miljoenen malen over de toonbank. De eerste singles White Flag en Life for rent werden grote hits. Ook de singles Don't leave home en Sand in my shoes kwamen van dit album, maar werden minder grote hits.
In 2004 maakte Dido bekend dat ze in 2005 een jaar rust zou nemen, maar ze was toch weer te zien op het Live 8-festival. Ondertussen was Dido al een tijd in Los Angeles bezig met de opnames en het schrijven van nummers voor haar derde album. Safe Trip Home verscheen op 17 november 2008. De eerste single daaruit heet Don't believe in love.
In november 2010 werkte Dido samen met A.R. Rahman aan de filmsoundtrack voor 127 Hours. In januari 2011 werd Dido's nummer If I rise, een duet met A.R. Rahman, genomineerd voor een Oscar.
In maart 2013 verscheen Dido's album Girl who got away. Op 7 januari 2013 werd de eerste single daarvan gepresenteerd, No freedom. Haar vijfde studioalbum, Still on my mind, werd uitgebracht in maart 2019.


Privéleven
Dido verbrak in 1999, kort na de verschijning van het album No angel, de relatie met haar verloofde, entertainmentadvocaat Bob Page. Het paar had zeven jaar een relatie.
In juli 2011 kregen Dido en haar man Rohan Gavin een zoon.
Dido is een supporter van voetbalclub Arsenal.


Discografie


Albums
No angel, 1999
Life for rent, 2003
Safe trip home, 2008
Girl who got away, 2013
Still on my mind, 2019


Singles
Thank you, 2000 (1998)
Stan, 2000
Here with me, 2001
Hunter, 2001
One step too far, 2002
White flag, 2003
Life for rent, 2003
Don't leave home, 2004
Sand in my shoes, 2004
Don't believe in love, 2008
Feelin good, 2010
No freedom, 2013
End of night, 2013
Friends, 2018
Thank you (not so bad), 2023 (remix door Dimitri Vegas & Like Mike × Tiësto × W&W)


Videografie
Live at Brixton Academy, 2005


Hitlijsten


Albums


Singles


Radio 2 Top 2000


Dvd's


Externe links
(en) Officiële website
(en) 207672 Dido Armstrong op Discogs



Biografie van Wikipedia ( zie origineel ) gelicentieerd onder CC BY-SA 3.0

 

Geografische oorsprong

De onderstaande kaart toont de plaatsen van herkomst van de voorouders van de beroemdheid.

Bezig met opladen... Een fout deed zich voor bij het opladen van de kaart.